Historie van Het Hofhuys
Het begint in 1780. Van oudsher is De Hertenkamp, de voormalige naam van Het Hofhuys, een bekende naam in Assen en omgeving. Het pand heeft al vele gedaanteverwisselingen ondergaan en heeft minstens zoveel eigenaren gekend. Het begon allemaal toen in 1780 een Herensociëteit werd opgericht.
Op de plaats waar het huidige pand staat, bouwde de Asser Herensociëteit in 1845 hun onderkomen genaamd: De Buitensociëteit. De leden van deze sociëteit waren allemaal vooraanstaande Assenaren. In 1874 is het pand door brand verwoest, maar men bouwde meteen een nieuw onderkomen. In 1883 is er een muziekkoepel bijgebouwd en is het pand grondig gerenoveerd.
Muziekkoepel
Al na dertien jaar, in 1896, werd besloten de muziekkoepel grotendeels te slopen en een nieuwe, grotere te bouwen. De muziekkoepel is nadien langzaam in verval geraakt en uiteindelijk gesloopt.
De Hertenkamp
In 1924 besloot de herensociëteit het pand aan de gemeente te verkopen. Zij stichtten er een café-restaurant dat werd verpacht aan particuliere horecaondernemers. Toen is ook de naam ‘De Hertenkamp’ ten tonele verschenen. In 1974 is het pand verkocht aan een particuliere ondernemer. Deze heeft het oorspronkelijke gebouw, dat in zeer slechte staat van onderhoud verkeerde, gesloopt en het huidige pand gebouwd. In de loop der jaren zijn er verschillende uitbaters geweest, maar De Herensociëteit komt nog elke vrijdag op haar oude stek bijeen.
En de tennisclub?
Met toestemming van de directie van de Herensociëteit werd op het terrein achter de buitensociëteit in 1892 een tennisbaan aangelegd. Dit werd de thuisbasis van de Asser Lawn Tennisclub, een van de oudste tennisclubs van ons land. In de beginjaren was er een sterke band tussen de Herensociëteit en de tennisvereniging. Sinds het pand in particuliere handen is gekomen staat het horecabedrijf los van de vereniging.
Het tennispark werd in de loop van de jaren sterk uitgebreid en is tegenwoordig de thuisbasis van tennisvereniging ATV De Hertenkamp. Momenteel wordt het park gerenoveerd.
Project 'aangepast tennis'
In 2008 is er een projectgroep opgericht om de haalbaarheid van ‘aangepast tennis’ te onderzoeken. Jorinde maakte hier deel van uit. Het begin was er. De werkgroep kon tevreden terugkijken op een meer dan geslaagd initiatief. In de jaren erna evolueerde de opzet. De groep G-tennissers breidde zich gestaag uit en ook het aantal vrijwilligers naast clubtrainer Jack Liewes. Het enthousiasme aan beide zijdes van het net is onveranderd ongemeen groot.